COCA NU ESTE UN DROG

Acestea sunt culturi de frunze de coca.

Bolivienii cultivă frunza de coca aşa cum cultivăm noi grâu, de exemplu. Pentru orice bolivian, coca este sfântă, aşa încât chiar şi autorităţiile doresc să o declare patrimoniu naţional.

Viaţa oricărui bolivian este condiţionată de frunza de coca. Pe lângă faptul că o mestecă neîncetat pentru a se adapta la frig sau pentru a suporta mai uşor lipsa de oxigen specifică marilor înălţimi la care trăiesc, bolivienii cred că frunza de coca este principalul ingredient al oricărui ritual adresat zeilor. De exemplu, când un bolivian merge într-un loc nou din Anzi sau din jungla amazoniană, primul lucru pe care îl face este sa închine Mamei Pământ ofrande de coca.

Numai astfel, călătorului nu i se va intampla nimic rau.

Reclame

8 comentarii

 1. mastic said,

  Februarie 17, 2009 la 1:14 AM

  S-am auzit ca e buna si pentru dieta. Si femeile ar trebui sa o declare patrimoniu universal. Si mi se pare ca daca tot mesteci frunze de coca nici nu-ti mai este foame, si toate femeile par frumoase, desi ele sunt doar pline de idee.
  Chiar si autoritatile, probabil individul ala mistico popular e tot la puteri.

 2. Februarie 17, 2009 la 9:35 AM

  vezi tu, este vorba despre o cultură veche veeeeeeche pe care tu, ca român adevărat, pun pariu că nu o înţelegi. de aceea mi se pare inutil să îţi explic eu ţie ce înseamnă frunza de coca pentru popoarele andine. mediocritate uşoară, îţi doresc.

 3. mastic said,

  Februarie 18, 2009 la 12:12 AM

  Inseamna mizerie, mai ales pentru bolivieni. In frunte cu liderul lor analfabet si iubitor de coca. Cultura asta veche si straveche…, da cele mai proaste femei din lume, care muncesc zi lumina pentru o bataie sora cu moartea. Nu mai zic ca nivelul de educatie in Bolivia este celebru. 86% analfabeti? Popoarele andine mai destepte sunt tocmai cele care-si lasa mai la scazut traditia culturilor de coca. Vechimea unei civilizatii nu ii demonstreaza nimic, poate doar ca omul e prost din cele mai vechi timpuri si prostia se perpetueaza nestinsa.
  Mie mi se pare ca explicatiile tale sunt jalnice, si istoric, si cultural.
  Explica nefericitilor care mesteca frunze sau si le baga in cap. Mie nu-mi trebuie. Oricum, substantele astea sunt o minciuna, naturale sau nu, iti dau senzatia ca esti special si ca te poti uita la ceilalti de sus. Iar in ceea ce priveste cultura, prezentul, desi pare mult mai popular si mediocru nu poate fi comparat cu margelele culturale ale asa zisei civilizatii andine, ma rog, adoratorii lui Eliade si alti aiuriti care cred ca ce le apare lor in cap din cauza substantelor este din alta lume, pentru initiati. Incearca sa-ti pastrezi echilibrul si nu mai pacali prostimea cu magia.

 4. Februarie 18, 2009 la 9:40 AM

  Merci de sfaturi. Nu îmi trebuie. Am trăit acolo o bucată bună de timp. Ştiu ce înseamnă America Latină şi ştiu că ceea ce îmi spui este parţial adevărat.

  Şi…ţi se pare că femei românce care sunt bătute nu există? Şi mai adu-ţi aminte că suntem găinarii Europei şi ultimii care am intrat în UE. Şi, în general, în toate topurile de la cele despre libertatea de exprimare până la cele despre drepturile omului ne încadrăm cam în aceeaşi zonă cu cele mai sărace şi analfabete ţări din Africa sau America Latină.

  Dacă ai fost în Bolivia, altceva trebuia să vezi şi să cauţi. Dar asta e discuţie lungă.

 5. mastic said,

  Februarie 18, 2009 la 6:25 PM

  Tot nu mi se pare logic ce spui, daca nivelul de civilizatie de la mine este mai scazut decat acela occidental asta nu inseamna ca civilizatisa frunzei de coca ma impresioneaza sau ca nu-mi pot da seama ca diferenta intre tarile sarace din America de Sud si noi este tot foarte mare. Uite ca exista si tari mai proaste, iar in evaluare trebuie tinut cont si de procente. Lipsa de educatie de acolo este mult, mult mai mare decat la noi. Daca este vorba despre oameni si coca toate lucrurile astea sunt legate. Oricum, mie mi se par mai frumoase zonele mai salbatice, de preferinta cat mai putin populate. Peisajul uman, oricat de evoluat sau inedit prin mizerie, nu ma intereseaza atat de mult. Chiar si asa, faptul ca oamenii de acolo au un loc special pentru coca mi se pare sugestiva pentru nivelul lor mintal, o rasa usor sugestionabila, chiar si pentru oameni. Ma rog, cei de aici sunt cu alcoolul. Totusi, comparatia era cu mine, nu cu ai mei, nu ma impresioneaza asa numita lor cultura exceptionala. Raman la parerea ca cei de acolo nu asta ar trebui sa caute, coca. Mi se pare un mod de viata jalnic.

 6. Februarie 18, 2009 la 9:14 PM

  Măi, avem păreri diferite. Poate ne uităm altfel la oameni, poate ne place să vedem doar anumite lucruri şi pe altele să le ignorăm. Nu ştiu. Îmi pare rău că am fost impertinentă, poate nu ar fi trebuit şi poate ar fi trebuit să mă explic mai mult. Oricum, pe mine mă interesează anumite laturi ale oamenilor. Pe alea le caut şi la români şi la bolivieni. Şi nu are importanţă nivelul de educaţie sau nivelul de viaţă. Eu cred că oamenii sunt despre altceva.

  Şi, da, logica nu a fost întotdeauna punctul meu forte. Şi sunt de acord cu „Oricum, mie mi se par mai frumoase zonele mai salbatice, de preferinta cat mai putin populate.” Dar nu sunt de acord cu ştampilele şi cu etichetele pe care le pui tu unui popor pe care l-ai cunoscut parţial sau deloc. De aia am avut si atitudinea asta neaoşă faţă de tine.

 7. mastic said,

  Februarie 19, 2009 la 12:46 AM

  Iar eu cred ca nu.

 8. Februarie 19, 2009 la 9:25 AM

  🙂 A. Bine. Eu, evident, cred că da:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: